Cirkelstad lanceert de nieuwe Cirkelstad Infra. Dit onafhankelijke platform versnelt de circulaire transitie in de infrasector door laagdrempelige kennisuitwisseling tussen alle partijen in de infraketen. Hoewel er al veel gebeurt op circulair infragebied, zijn niet alle partijen, vooral kleinere overheden, even actief. In de infrasector is de onderlinge kennisdeling laag en zijn opschaalcondities lastig. Cirkelstad Infra werkt eraan op dit te doorbreken.
Wat is Cirkelstad Infra? Werken aan en in een community
Cirkelstad Infra brengt partners uit alle schakels van de infraketen samen, zoals overheden, in het bijzonder gemeentes, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers. Al deze partijen hebben een rol in de circulaire transitie en kunnen alleen gezamenlijk de circulaire doelstellingen verwezenlijken. Veel partijen zijn bezig met de praktijk van de dag en hebben niet de tijd of capaciteit om symposia af te gaan voor de laatste inzichten, laat staan zelf de benodigde kennis te ontwikkelen om deze doelstellingen te behalen. Cirkelstad Infra wil een community vormen waar veelvuldig op kleine schaal onderling praktische en direct toepasbare circulaire kennis wordt gedeeld. Hoe zet je MKI in als inkoopinstrument in de praktijk? Welke extra ontwerpvragen moet je jezelf stellen voor een circulair wegontwerp? Welke circulaire maatregelen kun je al standaard voorschrijven? Dit zijn enkele voorbeelden waar al veel praktische kennis over te delen is.
Naast het delen van deze veelal technische circulaire oplossingen, focust Cirkelstad Infra ook op de menselijke kant van de circulaire transitie. Circulair bouwen wordt vaak als complex ervaren met nieuwe onzekerheden en zelfs onenigheid over prioritering in relatie tot andere projectbelangen. In de praktijk van alledag werkt dit verlammend om echte circulaire stappen te zetten. Cirkelstad Infra wil dit doorbreken door andere menselijke interacties te stimuleren met goede voorbeelden en bijbehorende tools en instrumenten te delen.
Onze Doelgroep
De doelgroep van Cirkelstad Infra bestaat uit alle partijen die actief zijn in de infrasector. Het streven is om een brede afspiegeling van de hele keten als partner te betrekken. Dit is cruciaal om diversiteit te waarborgen en een kwalitatief beter gesprek over de circulaire transitie te voeren. De overtuiging is dat er veel meer mogelijk is dan er nu gebeurt en dat partijen veel meer van elkaar kunnen leren dan nu het geval is. Wanneer alle schakels van de keten – van opdrachtgever tot toeleverancier – aan tafel zitten, kunnen we tot meer impactvolle kennisdeling komen.
Van en voor de (nieuwe) Cirkelstad partner
Cirkelstad Infra gaat aan de slag waar (nieuwe) Cirkelstad partners uit de infra aangeven zelf behoefte te hebben. De nu al bij de partners opgehaalde drie speerpunten vormen het vertrekpunt en worden met de Cirkelstad partners verdiept en waar nodig verbreed.
Speerpunten Cirkelstad Infra
- Verdieping van Circulair Bouwen: De Cirkelstad Infra omarmt de sterke behoefte om circulair bouwen concreet en operationeel te maken binnen infraprojecten.
- Meer Verbinding en Overzicht: Cirkelstad Infra zet zich in om meer verbinding te creëren tussen partijen en een overzicht te bieden van wat er in de infrasector rondom circulair bouwen gebeurt. Dit belemmert de snelle opschaling van circulair bouwen in de praktijk.
- Focus op de Menselijke Factor: Circulair bouwen wordt in de sector vooral als een technisch vraagstuk gezien. De Cirkelstad Infra wil bijdragen aan het doorbreken van deze onderschatting door ook de focus te leggen op organisatieverandering en het versterken van de menselijke factor in circulair bouwen.
De komende maanden geven we Cirkelstad Infra verder vorm. We organiseren een reeks van online inspiratiesessies om potentiële partners te laten aansluiten en kennis te laten maken met Cirkelstad Infra. Elke inspiratiesessie bestaat uit twee delen. Eén deel waar een spreker kennis en ervaring deelt over bewezen oplossingen of ervaren belemmeringen voor het versnellen van de circulaire transitie in de infra. Het tweede deel van de inspiratiesessie staat in het teken van het maken van nieuwe verbindingen voor deze community om tussentijds elkaar te treffen met gelijkgestemden met dezelfde behoeftes.
De inspiratiesessies zijn de start om een community te creëren waar mensen elkaar laagdrempelig vinden om ervaringen en kennis uit te wisselen. Bijvoorbeeld in de vorm van interactie deelsessies met een select aantal deelnemers over een specifiek onderwerp.
De eerste online inspiratiesessie vindt plaats op woensdag 27 november van 12.30 tot 13.30 uur. Tijdens deze sessie zal Tom Coenen zijn promotieonderzoek presenteren. Hierbij gaat het niet alleen om zijn wetenschappelijke inzichten, maar vooral om de belemmeringen in kennisdeling en menselijk gedrag die hij heeft gesignaleerd. Tom zal ook concrete stappen bespreken die jij kunt nemen om deze belemmeringen te doorbreken. Klik hier voor de volledige uitnodiging.
De tweede inspiratiesessie staat gepland op woensdag 22 januari opnieuw tussen 12.30 en 13.30 uur, waar waarin Bas Roelofs Het Nieuwe Normaal Infra (HNN Infra) zal toelichten inclusief de leidraad om HNH infra concreet (de aanbesteding) van projecten toe te passen. Klik hier voor de volledige uitnodiging.
Deelnemers worden uitgenodigd om kennis en ervaringen uit te wisselen
Doe Mee!