Cradle to Cradle Certified® erkend als productcertificering voor Het Nieuwe Normaal

De bouwsector staat voor een cruciale omslag: de transitie naar circulair bouwen. EPEA en Cirkelstad zetten hierin een belangrijke stap door Cradle to Cradle Certified® te erkennen als productcertificering die bijdraagt aan de doelstellingen van Het Nieuwe Normaal. Deze methodes versterken elkaar en bieden een concreet kader voor circulaire gebouwen. In een nieuwe publicatie tonen EPEA en Cirkelstad hoe beide raamwerken zich tot elkaar verhouden.

Vergelijkbare doelstellingen en indicatoren
EPEA, geaccrediteerd assessor van Cradle to Cradle Certified® (C2C Certified®), is pionier in circulaire producten, gebouwen en steden. Cirkelstad, ontwikkelaar van Het Nieuwe Normaal (HNN), is een netwerk dat zich richt op een circulaire bouweconomie zonder afval en zonder uitval. De doelen van HNN en C2C Certified® zijn vergelijkbaar, alleen deze richten zich op een ander niveau in de keten:

  • Het Nieuwe Normaal richt zich als raamwerk voor circulair bouwen op circulaire prestaties op gebouw- en bouwwerkniveau.
  • Cradle to Cradle Certified® is een certificeringssysteem voor circulaire prestaties op productniveau, zowel tijdens gebruik als gedurende de productie.

HNN en C2C Certified® vullen elkaar aan en samen jagen ze de implementatie van circulaire principes in de gehele bouwketen aan.

Pas als iets meetbaar is, kun je bijsturen
Pas als iets meetbaar is, kun je bijsturen. Dit principe is cruciaal bij circulair bouwen. C2C Certified® producten spelen hierin een sleutelrol door gedetailleerde materiaaldata te leveren en producenten uit te dagen telkens een stap verder te zetten voor circulaire producten. Dit is essentieel voor het meten van circulaire prestaties van gebouwen in het HNN-raamwerk. Hierdoor wordt circulair bouwen concreet: de ontwerp- en bouwprincipes van HNN zijn praktisch toepasbaar en zijn eenvoudig en eenduidig te rapporteren.

Samengaan versnelt transitie
Circulaire gebouwen kunnen alleen gerealiseerd worden wanneer er voldoende circulaire bouwproducten beschikbaar zijn. Dit zijn materialen die geen afval genereren aan het einde van hun levenscyclus en teruggewonnen kunnen worden uit bestaande gebouwen. Ze zijn bovendien geschikt voor hoogwaardig hergebruik, op basis van gedefinieerde en gezonde materialen.

De complementaire aanpak van beide systemen biedt een duidelijk raamwerk, waarmee bedrijven sneller en concreter circulair kunnen bouwen. Dat vergroot tevens de vraag naar circulaire bouwmaterialen en versnelt daarmee de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale bouwsector.

| Programmapartner HNN Dura Vermeer: ‘Elke stap die we zetten telt. Hoe klein ook’ >