Cirkelstad ondertekent Manifest ‘De meeste woningen staan er al’

Cirkelstad heeft het Manifest ‘De meeste woningen staan er al’ mede-ondertekend. Samen met een coalitie van honderd maatschappelijke organisaties en bedrijven, willen we dat het kabinet meer doet om het verbouwen en renoveren van gebouwen tot woningen makkelijker te maken. Initiatiefnemers van het manifest zijn het Nationaal Renovatie Platform (NRP) en milieuorganisatie Natuur & Milieu. ‘De meeste gebouwen staan er al’, schrijven zij in hun manifest, ‘maar kampen met een tekort aan bewoners. Door verbouwen aan te moedigen en makkelijker te maken, kun je voor veel meer mensen woonruimte creëren.’ Het manifest is op donderdag 7 november gelanceerd op het jaarcongres van het NRP.

Concreet hebben de organisaties het over het splitsen van woningen of het toevoegen van een etage op een bestaand appartementencomplex, en over het veranderen van de functie van een gebouw. De opstellers richten zich tot minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Eenzijdige focus op nieuwbouw is zonde
Het benutten van de huidige woningvoorraad biedt enorme kansen om sneller en duurzamer nieuwe woonruimte te creëren, zonder extra druk te leggen op schaarse grondstoffen en ruimte, schrijven de organisaties. Daarom, benadrukken de organisaties, is het belangrijk dat de politiek met toekomstbestendig verbouwbeleid komt voor het beter benutten van gebouwen en huizen. Het manifest pleit voor duidelijke doelen: tegen 2030 moet 30% van de nieuwe woningen uit verbouw komen, een verdubbeling van het huidige aandeel.

Directeur Bert Krikke zegt hierover: “Als Cirkelstad hebben we het uitgangspunt dat hergebruik van bestaande gebouwen en producten voorop staat om te komen tot een circulaire bouweconomie. Steeds meer woningen worden nu bewoond door eenpersoons huishoudens. Als Nederlanders leven we per inwoner op zo ongeveer de meeste vierkante meters van alle Europese landen. Intensivering en het beter benutten van de bestaande voorraad kan mogelijk extra ruimte bieden voor 100.000 huishoudens. Deze kansen moeten we volop benutten.”

Krachtige boodschap voor Den Haag
Elisabeth Boersma, directeur NRP: ‘Het is geweldig dat de urgentie voor het beter benutten van de gebouwde omgeving vanuit zo’n brede coalitie wordt gevoeld en onderschreven. We geven Den Haag een krachtige boodschap mee: binnen de bestaande gebouwenvoorraad zijn minstens een half miljoen woningen te vinden. Daarmee geven we een belangrijke impuls aan bestaande wijken en gebieden, maar ook aan circulaire nieuwbouw. Het stimuleert bovendien de innovatiekracht in de bouw: met het oog op circulair materiaalgebruik, het vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden en het verenigen van het sociale en ruimtelijke domein.’ 

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘Iedereen heeft recht op een fijn huis in een leefbare omgeving. Toch is het steeds moeilijker om ruimte te vinden in ons land voor het groeiende aantal huishoudens. Daarom moedigen wij het kabinet van harte aan om veel beter te gaan kijken naar de mogelijkheden van verbouwen. Dat levert snel fijne woningen op, op een plek waar al veel voorzieningen zijn. Het scheelt bovendien veel grondstoffen en CO2-uitstoot in vergelijking met nieuwbouw.’

Obstakels om weg te nemen
De organisaties vragen minister Keijzer om een aantal concrete zaken op te pakken, waaronder: 

  • Ontwikkel een duidelijk verbouwbeleid: zorg voor een toekomstgerichte strategie voor het verbouwen van bestaande gebouwen tot woningen. 
  • Maak woningensplitsing makkelijker en financieel aantrekkelijker: vereenvoudig de regels voor het splitsen van woningen en zorg dat gemeentes dit actief ondersteunen zodat er snel meer nieuwe woningen ontstaan. 
  • Maak afspraken met provincies: per provincie concrete afspraken over het realiseren van nieuwe woningen door verbouw. 
  • Bevorder samenwerking voor nieuwe woonconcepten: breng overheid, woningcorporaties en bedrijven samen om innovatieve woonzorgconcepten en herbestemming van lege panden te ontwikkelen. 

Brede coalitie
Het manifest is ondertekend door zo’n 100 organisaties, vanuit verschillende sectoren, zoals Dura Vermeer Heyma, ERA Contour, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, Kunsten ’92, Natuurmonumenten, Provincie Gelderland, VNO-NCW Midden Brabant en Woonfriesland.

Download het hele manifest hier:

| Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling: Leren van de Binckhorst Den Haag  >