Circulaire sloop de brug naar circulaire bouw

Verslag door spinner Dick van Veelen

De Cirkelstad Community Sloop kwam recent samen voor een inspirerende bijeenkomst bij Buro BOOT, waar directeur Kees Boot ons het indrukwekkende kantoor liet zien. Dit kantoor in Veenendaal is volledig ingericht met materialen uit sloopprojecten, waarbij alle elementen opnieuw waarde hebben gekregen. Deze aanpak weerspiegelt de kracht van circulair denken: materialen uit sloopprojecten worden hergebruikt, wat leidt tot duurzame en waardevolle resultaten. Circulaire sloop vormt zo een brug naar circulaire bouw, iets wat Buro BOOT prachtig heeft weten te realiseren.

Kees Boot deelde zijn ervaringen over het hergebruiken van materialen met aansprekende voorbeelden. Een traptrede wordt opeens toch wel interessant, wanneer je weet dat deze ooit diende als een laboratoriumtafel aan een universiteit.

Restwaarde gebouwen
Kijken we verder in de toekomst dan zien we de restwaarde van gebouwen als een belangrijk speerpunt. Niet alles hieromtrent is al helemaal duidelijk. Maar het is wel gek als we vastgoed blijven afschrijven tot €0 als we niet meer alles weggooien en steeds meer waarde uit een pand halen aan het einde van de levensduur van zo’n gebouw. Nergens wordt dat zo helder als bij circulair slopen.

Kredietwaarde
Weer even terug naar de materialen in het kantoor van Buro Boot. Die zijn met een bepaalde waarde (en geldelijke waardering) uit slooppanden gehaald. Afschrijving tot € 0 klopt dan feitelijk helemaal niet. Maar gaan we dan minder afschrijven? Dan ga je automatisch je nettowinst verhogen want de afschrijvingskosten gaan naar beneden. Daarmee wordt je kredietwaardiger als organisatie en kun je meer financiering ophalen voor nieuwe projecten. 

Of gaat de boekwaarde van je bezittingen omhoog? Dan heb je meer vermogen en gaat je solvabiliteit omhoog. Ook dan wordt je kredietwaardiger met wellicht dezelfde gevolgen die we hierboven al beschreven. 

Businesscase
Jeroen Broersma van Cirkelstadpartner Madaster nam ons mee in bovenstaand vraagstuk. Wat gaat dit wellicht betekenen voor de businesscase van circulair slopen en hoe gaat dit invloed hebben op het omgaan met stoffen en materialen. Wat we willen laten zien in de bijeenkomsten met deze community, is dat circulair slopen verstrekkender gevolgen heeft dan de sloopprojecten alleen. Ga deze twee voorbeelden maar na: 

  • Het levert nieuwe producten op in de bouwwereld (kijk naar de voorbeelden in het kantoor van Buro Boot) en daarmee reduceren we virgin grondstoffenverbruik. 
  • Het zorgt voor nieuwe financiële modellen al weten we nog niet precies hoe (kijk naar de voorbeelden van restwaarde). 

We kunnen wel zeggen dat één ding zeker is: het blijft niet zoals het is. En dat de sloopwereld daarin een belangrijke en centrale rol vervult, is ook wel zeker.

Ook aansluiten bij de Cirkelstad community Sloop? Neem contact op met spinner Dick van Veelen.

Dick van Veelen

Spinner Cirkelstad Sloop


06 1515 1855
< Hoe GGZ NHN met circulaire sloop slechts 1 procent afval creëerde | Cirkelstad ondertekent convenant ‘Toekomstbestendig Bouwen’  >