Raad voor de Toekomst Cirkelstad half november van start

Met de selectie van drie young professionals is de Raad voor de Toekomst bij Cirkelstad gevormd. Marlou Kellenaers (Volantis), Malika van de Weerd (AM) en Jorrit Herrera Farfán (Wonion) maken de tienkoppige Raad compleet. Met deze Raad willen we vooruitkijken en doordenken hoe we de circulaire bouweconomie in Nederland verder kunnen versnellen. 

Bijdragen aan versnelling 
De Raad heeft als doel om bij te dragen aan de versnelling van de transitie van een lineaire naar een circulaire bouweconomie in Nederland. De Raad voor de Toekomst gaat meedenken en -helpen om de goede richting mee te geven over de volle breedte van circulair bouwen. Hiermee bepaalt de Raad ook mede de koers die Cirkelstad gaat varen, zodat we als coöperatie samen met onze partners het verschil blijven maken. 

Leden van de Raad voor de Toekomst 
De Raad kent een brede vertegenwoordiging van partners en vrienden van Cirkelstad. Zo vormen we een representatief beeld van de verschillende partijen op publiek en privaat gebied die bezig zijn met de circulaire bouwtransitie. Dit zorgt voor diverse invalshoeken en perspectieven. 

De Raad voor de Toekomst bestaat uit de volgende leden: 

  • Jacqueline Cramer (voorzitter) – Voorzitter Betonakkoord en Bouwakkoord Staal en oud-minister Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM)
  • Niels Bogman – Directeur Project Management and Consultancy RHDHV 
  • Sybren Bosch – Mede-ondernemer Copper8
  • Yvonne van der Brugge-Wolring – Directeur-Generaal Rijksvastgoedbedrijf
  • Jan Willem van de Groep – Programmaregisseur Building Balance 
  • Vincent Gruis – Professor TU Delft en Voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie
  • Lidewij de Haas – Directeur BAM Bouw en Techniek 
  • Marlou Kellenaers – Consultant Volantis 
  • Malika van de Weerd – Programmamanager Duurzaamheid AM 
  • Jorrit Herrera Farfán – Duurzaamheidsadviseur Wonion 

Onafhankelijke adviezen 
De Raad gaat uit van ‘bouwen binnen planetaire grenzen’. Naast circulariteit worden ook thema’s als CO2-reductie, klimaatadaptatie en biodiversiteit integraal meegenomen. De adviezen van de Raad zijn onafhankelijk, en zullen onder meer worden gedeeld via de kanalen van Cirkelstad. 

Voorzitter Jacqueline Cramer: “We komen met circulair bouwen terecht in een fase waarin veel partijen concreet aan de slag willen. Tegelijkertijd zijn er nog grote opgaves op te lossen. Zoals het sluiten van de keten op het gebied van hergebruik, het financieel aantrekkelijker maken van circulair bouwen en het spreken van dezelfde taal. De Raad kan met adviezen een helder geluid laten horen over deze en andere onderwerpen die moeten worden opgepakt om tot de circulaire bouwtransitie te komen.” 

Eerste bijeenkomst 
Op donderdag 14 november komt de Raad voor de Toekomst voor het eerst bij elkaar, om de positie en de uitgangspunten af te stemmen en gezamenlijke doelen te stellen.

| Hoe GGZ NHN met circulaire sloop slechts 1 procent afval creëerde >