Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Hoe dan?

Cirkelstad Zuid-Holland en Cirkelstad Overheden organiseren een gezamenlijke online sessie over toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Hoe kijken we met een integrale blik naar onze leefomgeving? Hoe maak je afwegingen tussen diverse duurzame onderwerpen en welke koppelkansen zijn er? Welke interventies kun je organiseren om hier zo goed mogelijk op te sturen? En hoe kunnen we leren van goede voorbeelden? In deze online sessie op maandagmiddag 16 september van 15.00 uur tot 16.30 uur nemen we je hierin graag mee!

Wat staat er op het programma?

  • Jelle Buikema van C-creators legt uit wat toekomstbestendige gebiedsontwikkeling inhoudt en hoe dit zich verhoudt tot bijvoorbeeld Het Nieuwe Normaal, welke kansen er liggen om diverse kringlopen te sluiten op gebiedsniveau en hoe dit zich vertaalt in koppelkansen. Ook licht hij een tijdlijn met interventiemomenten toe: Wie moet wat wanneer doen?
  • Gertjan de Werk van Cirkelstad gaat in op de nationale richtlijn toekomstbestendige woningbouw en de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling waarvoor verschillende (beleids)instrumenten ontwikkeld worden voor onder meer Omgevingsvisie en tendercriteria. En kun je zelf meedoen met een concrete gebiedsontwikkeling!
  • Laat je inspireren door Zuid-Hollandse praktijkvoorbeelden van toekomstbestendige gebiedsontwikkeling:
    – Rob Langerak, senior ontwikkelaar bij Dura Vermeer en Nanda Sluijsmans, stedenbouwkundige bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp presenteren WijCK: WijCK wordt een levendige, autovrije en groene buurt. Een beetje stads en tegelijkertijd dorps. Er komen circa 350 koop- en huurwoningen verdeeld over vier woongebouwen. Comfortabel en energiezuinig. Ontmoeten – op het plein, in de koffiebar, op het multicourt of in een van de binnentuinen – staat in WijCK centraal.
    – Robbert Jan van der Veen, creative director bij ECHO urban design vertelt over Happy Days: In Zoetermeer komen in deze wijk 165 koopwoningen en 40 sociale huurappartementen in woonblokjes, omgeven door groen, autovrij en meer dan genoeg gelegenheid om spontaan allerlei leuke dingen te ondernemen. Met-elkaar-buurt midden in de natuur.

Aanmelden
Wil je je aansluiten bij deze online sessie op 16 september? Dat kan via dit aanmeldformulier. Alvorens de bijeenkomst ontvang je de uitnodiging met een TEAMS link.

Wat is toekomstbestendige gebiedsontwikkeling?
Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling gaat over het proces van toekomstbestendige (her)ontwikkeling van bijvoorbeeld een wijk, stadsdeel, openbare ruimte, industrieterrein, of landelijk gebied. Specifiek betekent dit dat een gebied zodanig wordt ontwikkeld dat het aansluit bij de behoeften van nu, zonder dat dit ten koste gaat van de leefomgeving van toekomstige generaties. [Bron: Verkenning toekomstbestendige gebiedsontwikkeling]

< Bijeenkomst MRA #5 – Purmerend | Opstart nieuwe Cirkelstad community voor woningcorporaties >