Biobased optoppen. Hoe dan?

Biobased optoppen, aanplakken en transformeren van bestaande gebouwen biedt uitstekende kansen om te (ver)bouwen binnen planetaire grenzen. Er is een grote behoefte aan onder meer woningen, maar de grondposities – vooral in Zuid-Holland – zijn schaars. Een oplossing is om de lucht in te gaan, optoppen! De potentie in deze provincie voor extra woningen is naar schatting 30.000. En als we dat realiseren met hout en biobased materiaal, kunnen we dit ook nog eens realiseren binnen het CO2-budget. In deze Cirkelstad Zuid-Holland online sessie op dinsdag 18 juni van 10 uur tot 11.30 uur nemen we je hier graag in mee!

Wat staat er op het programma?

  • Pascal van Dam van de provincie Zuid-Holland vertelt over het programma ‘Optoppen, Aanplakken Uitplinten’. Hierin worden partijen verbonden vanuit de vraag- als aanbodzijde en zijn er diverse coalitiegroepen aan de slag om structurele uitdagingen die optoppen, aanplakken en uitplinten tegenhouden te identificeren en op te lossen. Bijvoorbeeld om procedures rondom optoppen voor gemeenten of woningcorporaties te versnellen.
  • Sandra Nap van Holland Houtland gaat in op het waarom, hoe en wat van biobased optoppen. Hun motto is niet voor niks: ‘met zo min mogelijk materiaal zo veel mogelijk wonen mogelijk maken’. Wat is het belang van biobased optoppen en wat houdt het in? Welke ontwikkelingen, voorbeelden en lessen zijn er?
  • Tim Vermeend van Urban Climate Architects inspireert met diverse optop-ervaringen vanuit de praktijk voor uiteenlopende gebouwtypologieën. Binnenstedelijk bouwen is namelijk hun visie voor duurzaam bouwen. Zo hebben zij bijvoorbeeld in Gemeente Leiden het ontwerp gemaakt voor het toevoegen van ca. 10.500 m2, een optopping van maar liefst 136 woningen! Architectonisch geïntegreerd met gebruik van de bestaande constructie. Toevoeging van biodiversiteit, buitenruimte en het accentueren van het bestaande stedelijk weefsel.
  • Martijn Morselt van VORM vertelt over hun wens om de woningbouw te versnellen middels modulaire houten optopprojecten. Hiervoor hebben zij een betaalbaar prefab woonproduct en innovatieve woonoplossing ontwikkeld voor woningcorporaties, genaamd de VORM Optopper. Met slimme samenwerkingen, digitalisering om te versnellen en snelle kostendaling door schaalbaarheid gaan zij deze uitdaging graag aan! Daarbij gaat Mariette Broesterhuizen van VORM in op de Buurtbooster; een integrale aanpak om wijken her te ontwikkelen samen met bewoners.

Aanmelden
Wil je je aansluiten bij deze online sessie op 18 juni? Dat kan via dit aanmeldformulier. Bij aanmelding ontvang je de uitnodiging met een link.

Waarom dit onderwerp?
Cirkelstad Zuid-Holland zoomt dit kwartaal in op ‘bouwen binnen planetaire grenzen’. Dé basis van ons Cirkelstad collegeprogramma 2024-2026. Want hoe kunnen we de huidige vraag naar nieuwe woningen en bedrijfspanden én verduurzaming van het bestaande realiseren, maar wel binnen de grenzen van de planeet? De strategieën die hier ten grondslag aan liggen zijn o.a. biobased bouwen en optoppen & transformeren. Daarnaast besteedt Cirkelstad Zuid-Holland geregeld aandacht aan Het Nieuwe Normaal: een nieuwe, gedragen standaard met haalbare én ambitieuze prestaties op circulair bouwen. In diverse indicatoren is biobased bouwen opgenomen.

< Cirkelstad Haarlem Kennemerland – circulair paviljoen voor ontmoeting | Opstart van nieuwe community Cirkelstad Infra >