Façades 2024 bundelt inspirerende en gedurfde gevels

De zestiende editie van de jaarlijkse uitgave van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen gevelbouw, is verschenen. Façades 2024 is een bundel van inspirerende en gedurfde projecten die recent opgeleverd zijn. De rijke Nederlandse architectuur wordt belicht, maar de karakters van de gevels die door het gebruik van metaal tot leven komen, stelen de show!

Naast de oneindige toepassingsmogelijkheden, kent metaal vele voordelen voor geveloplossingen voor zowel klein- als grootschalige nieuwbouw en renovatie. Bovendien heeft metaal een lange levensduur en is voor 100% en oneindig recyclebaar met behoud van kwaliteit.

Ben van Berkel, architect en oprichter van UNStudio, ontving het allereerste exemplaar van het boek uit handen van Henk Zoontjens, directeur bij de VMRG. Op de cover van Façades 2024 is ODE Apartments, het appartementendeel van City Campus op het Amsterdamse Oosterdokseiland te bewonderen. In City Campus komen wonen, werken en uitgaan samen. Ben van Berkel/UNStudio, verantwoordelijk voor het ontwerp van dit multifunctionele gebouw: “Ik ben erg blij dat ons project is geselecteerd om opgenomen te worden in dit boek. Bij UNStudio is het altijd een prioriteit om vanaf het begin van elk ontwerp de meest duurzame en circulaire materialen te selecteren.” De internationale allure van dit prestigieuze project is voor een groot deel te danken aan de detaillering van de gevels die volgens de architect de enorme omvang van het gebouw reduceren en de glinstering van het water en de lucht weerspiegelen.

Kwaliteitsgevels
Façades 2024 bestaat uit 216 pagina’s met uiteenlopende gevelbouwprojecten waar VMRG bedrijven bij betrokken zijn geweest. Het boek is ingedeeld in utiliteitsbouw-, woningbouw- renovatie- en transformatie- en zonweringsprojecten. Bij elk project staat aangegeven of het project onder het VMRG Keurmerk gerealiseerd is. Alle bedrijven met dit keurmerk leveren gegarandeerde kwaliteit op het gebied van gevels. Zij worden hierop regelmatig gekeurd, zowel in de fabriek als op de bouwplaats. De Europese aanbestedingsrichtlijnen bieden ruimte om het VMRG Keurmerk voor te schrijven in een bestek. Elk bedrijf met het VMRG Keurmerk krijgt, nadat de keuringen positief verlopen zijn, jaarlijks een VMRG Keurmerk certificaat uitgereikt, zodat een opdrachtgever er zeker van is dat het bedrijf voldoet aan de hoge standaard van de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen.

Grensverleggend metaal
Tussen de verschillende categorieën projecten is in het boek een aantal artikelen opgenomen. Hierin staan de eindeloze mogelijkheden en bijzondere kenmerken van metaal centraal. Ook wordt aluminium op bijzondere wijze in de spotlights gezet en uiteengezet wordt hoe de plannen voor een Circulaire Geveleconomie, een initiatief van de VMRG, verder uitgerold worden en hoe zonwering in de energieprestatieberekening wordt meegenomen.

Online versie
Het boek is ook online te bekijken. In de online versie staan per project links naar meer informatie over het project en over het bedrijf dat bij dit project betrokken was. De website van de VMRG biedt op de homepage een aanmeldmogelijkheid voor de Inspiratienieuwsbrief om maandelijks op de hoogte te blijven van interessante projecten.

< Circulair bouwen in het hoofdlijnenakkoord: mag het een onsje meer zijn? | ‘Met biobased materialen de klimaatverandering tegengaan’ >