Circulaire renovatie van een parkeerdek

In samenwerking met Consolidated Nederland wordt het parkeerdek van de Performance Factory in Enschede in twee fases vernieuwd en bedekt met Derbigum NT en Derbicoat NT. Er is nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit. Dit door actief bitumen in te zamelen en te recyclen tot nieuwe grondstof, volgens onze filosofie ‘No Roof To Waste’.

De voormalige Polaroidfabriek is van woningbouwvereniging Domijn, die zich samen met diverse ondernemers en de gemeente Enschede inzet om deze unieke plek nieuw leven in te blazen. Het fabrieksgebouw is omgetoverd tot een ware talentenfabriek met een grote eetzaal, kunst-, cultuur-, ambachts-, bedrijfs- en sportfaciliteiten. De Performance Factory bestaat uit vier gebouwen: de West-, Noord-, Oost- en Zuidhal.

Het parkeerdek van 7.500 m² is gebouwd in de jaren ’60 en technisch afgeschreven. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de renovatiemogelijkheden hiervan, waarbij nadrukkelijk aandacht is besteed aan duurzaamheid en circulariteit. Het nieuwe dak moest een bewezen levensduur hebben van ten minste 30-40 jaar. Met Derbigum dakbanen spelen ze hier optimaal op in. Het oude dak wordt zorgvuldig gesloopt en zoveel mogelijk onderdelen worden hergebruikt of gerecycled. Zo worden elders Stelcon betonplaten hergebruikt en de de oude dakbedekking wordt door Derbigum in vierkante meter stukken versneden en verzameld in speciale Derbigum bigbags, voor verwerking tot nieuwe dakbanen.

Twee fases

Het parkeerdek in Enschede wordt in twee fases vernieuwd. Het nieuwe dak wordt opgebouwd uit twee lagen. Allereerst wordt een Derbicoat NT onderlaag met een koudlijm verkleefd aan de betonnen onderconstructie. Hier bovenop worden vervolgens de Derbigum NT dakbanen gebrand. Om een optimale waterdichtheid te borgen, worden de naden worden nogmaals zorgvuldig nagebrand. Waarna als sluitstuk de berijdbare verharding wordt aangebracht. Eind 2022 is ruim 3.500 m² opengesteld voor parkeren, waarna begin 2023 fase II (4.000 m²) van start is gegaan.

Lees meer over het No Roof To Waste programma.

< Onderzoek Circulair sloopbeleid van opdrachtgevers | CoP Cirkelstad Amsterdam afvalvrije bouwplaats >